Určitě se už těšíte na příjemné teplé letní večery s rodinou, přáteli a grilovaným masem :-) Základem každého grilování je marináda, která masu, zelenině či rybám dodá tu správnou chuť. Na marinádu můžete použít cokoliv (bylinky, jogurt, víno, pivo, cibuli, med, papriku, česnek…).
Při přípravě marinády si většinou vystačíte s olivovým olejem a čerstvými bylinkami. Někdy není na škodu použít trochu worcesteru nebo kvalitní sojové omáčky.
Samozřejmě se používají pouze čerstvé suroviny. U masa platí, že základem dobrého steaku je kvalitní maso. Nekupujte předem naložené maso. Nebudete mít jistotu, do jaké marinády je naložené a jak dlouho již v té marinádě je. Doporučujeme maso marinovat minimálně dvanáct hodin, klidně i déle. Maso bude nejen šťavnatější, ale také chutnější.
Marinády, díky nimž zazáříte
Poradíme vám skvělé recepty, díky nimž budete hvězdou letního grilovaní.
Jogurtová marináda
Ingredience:
2 bílé jogurty
1 celý citron (šťáva)
4 stroužky česneku (možno i více)
Tymián
Postup přípravy:
Do mixéru Vitamix dáme bílý jogurt, citronovou šťávu, česnek a tymián. Mixér Vitamix nastavíme na rychlost jedna na 20 sekund a máme hotovo. Hotovou marinádou můžete potřít maso a poté jej uložit do lednice.
Marináda s pivem a hořčicí
Ingredience:
200 ml olivového leje
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce bio kečupu
200 ml piva
2 lžíce grilovacího koření
1 lžička bazalky
Postup přípravy:
Do mixéru Vitamix vložte všechny suroviny kromě bazalky. Mixér Vitamix nastavte na rychlost jedna na 30 sekund a marináda je připravena. Poté jenom přimíchejte nadrobno nasekanou bazalku a opět pečlivě promíchejte. Do takto připravené marinády můžete naložit kuřecí i vepřové maso.
Bylinková marináda s vínem
Ingredience:
6 lžic olivového oleje
200 ml bílého vína
½ lžičky pepře
Hrst koriandru
3 lžíce čerstvého kopru
½ citronu (šťáva)
Postup přípravy:
Olivový olej, víno, pepř, koriandr, kopr, a šťávu z citronu dáme do mixéru Vitamix. Krátce necháme mixovat a máme marinádu hotovou. Než začneme grilovat, maso osolíme, přilijeme marinádu a necháme v ledničce marinovat.
Grilovací směs na maso
Ingredience:
Několik paliček česneku
Olej
Sůl
Postup přípravy
Česnek, olej a sůl vložíme do mixéru Vitamix. Mixér nastavíme na rychlost jedna a krátce pulsujeme. Hotovou směsí potřeme maso. Již není potřeba přidávat žádné jiné koření a necháme v lednici uležet. Tuto směs je nejlepší použít na vepřové maso.
Marináda na zeleninu
Ingredience:
½ hrnečku olivového oleje
1 lžíce kremžské hořčice
1 lžička koriandru
1 lžička kurkumy
4 stroužky česneku
2 lžičky grilovacího koření
1 lžička oregana
¼ hrnečku piva
Postup přípravy:
Všechny ingredience vložíme do mixéru Vitamix a na chvilku jej zapneme. Cca za patnáct sekund máme hotovo. V misce potom můžete smíchat zeleninu (doporučujeme nakrájet na plátky) a zalijeme marinádou. Ideální je nechat odležet cca 6 hodin.
Vyzkoušejte naše tipy na marinády. Věříme, že vám budou chutnat
a stanete se tak hvězdou letního grilování.